Szeretettel köszöntelek a NŐKLUB A NETEN közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
NŐKLUB A NETEN vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NŐKLUB A NETEN közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
NŐKLUB A NETEN vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NŐKLUB A NETEN közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
NŐKLUB A NETEN vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NŐKLUB A NETEN közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
NŐKLUB A NETEN vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A Kávé
A coffea növény a Rubiaceae családjába tartozik. A kávénövényeket igen nehéz osztályozni, minthogy sok fajuk, családjuk és változatuk él a földön. Az a két faj amihez a legtöbb, kereskedelmi forgalomba kerülő kávéfajta tartozik, a coffea arabica, egy igen összetett faj számos változattal, valamint a coffea canephora. Utóbbit általában robusta néven is emlegetik, a legtermékenyebb fajtája nyomán. Szintén a kávéfák közé tartozik az 1843-ban Libériában felfedezett coffea liberica, valamint a coffea dewevrei, melyet inkább excelsa néven ismernek: mindkét faj rendelkezik a robusta jó tulajdonságaival, de általában - enyhén szólva - rossz ízűek. Sokan próbálkoztak már hibrid kávéfák létrehozásával, de az általános vélemény ma az, hogy bár az újabb fajtaváltozatok növelik a termékenységet, az ellenállóképességet, s talán még hosszabb életet is nyújtanak a kávéfának, a hibrid fajták íze mégsem olyan jó, mint a régieké.
Mindegyik kávéfajta az Egyenlítő körüli, a Ráktérítő és a Baktérítő közötti széles trópusi övezetben terem meg, ám fajtától és változattól függően a növények külső megjelenése igencsak eltérő. Az örökzöld lombozat gyakorlatilag bármilyen színben játszhat a sárgászöldtől a mélyzöldig, sőt bronzvörösig, s a csillogó levelek ráncosak, a robusta változatoknál még inkább, mint az arabica fajtáinál. Egyes növények cserjeméretűek maradnak, míg mások a 18 métert is elérhetnék, ha nem vágnák le a felső ágaikat a betakarítás megkönyítésére.
A kávé szó eredetének megfejtésére két megoldás is kínálkozik. Az elterjedtebb vélemény szerint egy etiópiai vidék, Kaffa nevéből származik, ahonnan a kávét Jemenbe szállították. A másik lehetőség az arab kahwa (قهوة) szó – amelyből a mi kávé szavunk ered –, ez azonban eredetileg bort jelentett, s csak később vitték át a megnevezést a fekete italra. A 16. században már az egész arab világban a főzött, élénkítő hatású italt jelentette.
A kávé eredete
Számos feltételezés létezik a kávé eredetével kapcsolatosan. Az egyik legenda egy Káldi nevű kecskepásztorhoz kötődik, akinek kecskéi legelték le a vadon termő kávénövény gyümölcsét. Egy másik szerint Gábriel arkangyal adta a kávét Mohamednek. Egy harmadik történetben pedig egy száműzött szufi bölcs talált rá a kávécserjére, melynek gyümölcse megmentette őt és tanítványait az éhhaláltól. E legendák valóságtartalma természetesen nem bizonyított. Valószínűsíthetően a kávéital elterjedése folyamán jöttek létre, elősegítve az új itallal való megbarátkozást.
A kávé Etiópiában őshonos. A pörkölt, őrölt kávéból készített ital fogyasztását Jemenben jegyezték fel először. A kávé fogyasztása, annak élettani hatásai miatt, a szufi rendek virrasztó szertartásain vált jellemzővé a 15. század második felében. Vélhetően a szertartásokon résztvevő vallásgyakorlók vitték át a hétköznapi életbe a kávéivás szokását. A kávéfogyasztás ismertté válása alapozta meg a kávéházak elterjedését.
A kávéházak az arab és török területeken a 16. sz. első évtizedeiben terjedtek el. Három típusuk volt jellemző. Az első a vásári kávésbódé, ami csupán az ital megfőzésére szolgált. A kész italt vagy helyben itták meg, vagy egy szolga vitte el a vásárlónak. A második típusban a környékbeliek gyűltek össze. Ez amolyan "törzsvendégek kávézója" volt. A harmadik pedig a nagyobb vonzáskörzetű, gazdag kialakítású, szélesebb vendégkörű kávéház.
A kávés üzleteknek a polgárosodásban, társadalmi átalakulásokban játszott nagy szerepe már ekkor kiütközött. A vallási és a világi vezetők többször be kívánták tiltani a kávéházba járást.
A kávéházak elterjedését alapvetően gátolta a feudális államrend és a fundamentalista vallási vezetés. A kávéházba járást a kávéfogyasztáson keresztül, a vallási törvények alapján támadták. Álláspontjuk szerint a kávéfogyasztás egészségtelen szokás és az iszlámra káros újítás volt. Ennek ellenére mégis több tényező segítette a kávéházak terjedését.
Mivel az iszlám tiltotta az alkohol fogyasztását, a kávé könnyen válhatott az iszlám borává. A kávé az arab területek számára új bevételi forrást jelentett, pont akkor, amikor a fűszerkereskedelemből származó bevételek nagy részétől a portugál felfedezők miatt elestek. Nem véletlen tehát, hogy a kávé csempészetét halállal büntették. Segítségükre volt egyébként a monopolhelyzet megtartásában az éghajlat is.
Akárhányszor is próbáltak kávécserjét kicsempészni Keletről, vagy kávémagot elültetni Európában, a növényt elvitte az első fagy. A kávéházak terjedését segítette, hogy - a bort is áruló tavernákat leszámítva - korábban nem voltak találkozásra alkalmas vendéglátóhelyek.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Mindennapjaink tartozéka: A kávé - A koffein jótékony hatásai